• Pts. Ara 2nd, 2024

Ödemiş’in İlk ve Tek Kültürel Çıkış Noktası!

SS Gereli Köyü Kalkınma Kooperatifi

Byadmin

May 27, 2021

Söyleşi: Mutahhar Aksarı

Siz okurlarımıza tanıtacağımız ikinci kooperatifimiz SS Gereli Köyü Kalkınma  Kooperatifi. İki kez başarısız olunmuş ama sonunda inat edilip yeniden yola çıkılmış ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Gerçek ile kısa zamanda oldukça başarılı olmuş, atılım içindeki bir kooperafimiz. Küresel Covid-19 salgını nedeniyle, uzaktan yüz yüze gelemeden söyleşi yapmak zorunda kalıyoruz ne yazık ki! Dileğimiz bu salgından tez zamanda sağlıklı günlere dönmemiz.

İşte sorularımız, işte Mustafa Başkanımızın cevapları…

Mutahhar Aksarı: Öncelikle SS Gereli Köyü Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gerçek kimdir? Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Mustafa Gerçek: 1975 Ödemiş doğumluyum. İlk ve orta okulu Ödemiş’te okuduktan sonra Ödemiş Endüstri Meslek Lisesi’ni yarıda bırakıp Kiraz Sağlık Meslek Lisesi Sağlık Memurluğu Bölümü’nü bitirdim. Sağlık Memuru olarak hiç görev almadım. (Köyümüzdeki enjeksiyon ve serum takmaları saymazsak tabi!) Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir ailenin 2 çocuğundan biriyim. 2005 yılında evlendim. Evli Efe ve Ceylin adlarında 2 çocuk sahibiyim.

M. A.: SS Gereli Köyü Kalkınma Kooperatifi ne zaman kuruldu? Kaç üyesi var? Kooperatifin kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?

M. G.: Kooperatifimiz 1960 ve 1970’li yıllarda fiyasko ile sonuçlanan 2 kooperatif üzerine 2005 yılında 7 kurucu üye ile yoluna başlamıştır. Kuruluştaki ilk amacımız hayvancılıktaki kullanılan yemi daha ucuza alabilmek için başladı. 1 yıl sonra süt toplama işine başladık. Şu an 280 üyemiz var. Günlük 60 ton süt toplama, kendi süt işleme tesisimizde 10 ton süt işleme, yem satışı, tohum gübre mazot gibi üyelerimizin ana kalem ürünlerde mal temini vardır.

M. A.: Geçen yıl Ödemiş’te 2, bu yıl Beydağ’da 1 şube açarak hızlı ve çabuk bir büyüme gösterdiniz. Bu büyüme halktan gördüğünüz ilginin ve takdirin sonucu mudur?

M. G.: Bugün itibariyle Ödemiş’te 3, Beydağ’da 1 olmak üzere 4 satış şubemiz var. Buradaki amaç kendi topladığımız sütten ürün elde edip bu mamülleri aracısız olarak tüketici ile buluşturup hem kendi ortaklarımıza ekonomik katkı sağlama, ayrıca tüketiciyi de sloganımızdaki gibi lezzetli, sağlıklı, güvenli ve ucuz gıda ile buluşturmayı hedeflemiştik. Sağolsun tüketicilerde buna sahip çıkıp bize destek verdiler.

M. A.: Kooperatif olarak neler üretiyorsunuz? Ürettiklerinizi şubelerin dışında nereye satıyorsunuz? Yeni üretim projeleriniz var mı? Varsa, nelerdir? Anlatır mısınız?

M. G.: Teneke tulum, salamur tulum, köy peyniri, deri tulum, lor peyniri, tereyağı, yoğurt, kese yoğurdu, ayran üretiyoruz. Şubeler dışında müşterilerimiz Aydın Ege Et A.Ş., İzmir Grand Plaza,  Aydın ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlıkları ve çeşitli ilçelerdeki şarküterilerdir. Yeni projemiz ise yazları yabana giden her evde bulunan ayva, çilek, kayısı gibi ürünlerin atılmasını önlemek ve köylü kadınların bu ürünlerini alıp reçele dönüştürmek istiyoruz.

M. A.: Kooperatif kurulmadan önce Gereli’nin ekonomisi ve sosyal hayatı nasıldı? Kooperatif kurulup geliştikten sonra neler değişti? Köylünün desteği nasıl? Beklentileri nelerdir? Bizimle paylaşır mısınız?

M. G.: Kooperatif ekonomik olarak güçlendikten sonra bu günlerde artık  insanlardan süt alım fiyatlarını Kooperatif olarak biz belirliyoruz. İnsanlar sütçülerin fiyatlarına endeksli değil.

M. A.: Gereli Kooperatifi başarısıyla öne çıkıyor, örnek oluyor. Hâlâ kooperatifleşmemiş köylülere, üreticilere neler söylemek istersiniz? Kooperatifleşmeyle neler kazanacaklardır? Ekonomik ve sosyal hayatlarında değişiklikler ne yönde olacaktır? 

M. G.: Dediğim gibi artık Gereli ve civar köylerde süt fiyatını biz belirliyoruz. Köylü şimdiye kadar üretmiş olduğu hiçbir ürünün fiyatını belirleyememiştir. Birlikte olursak var oluruz. Tek olursak yol olmaya mahkûmuz.

M. A.: YÜZDE100 BÜLTEN olarak sorularımıza verdiğiniz yanıtlar için teşekkür eder, şahsınızda Gereli Köyü Kalkınma Kooperatifi üyelerine, çalışanlarına sağlıklı günler ve başarılar dilerim…

M. G.: Aslında konuşarak daha uzun ve detaylı daha iyi olabilirdi. Ama daha sonra yine de yapabiliriz. Kooperatifimiz ve çalışanlarımıza iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederiz. İyi günler dileriz.

By admin