Özel Dünya Eğitim Kurumları tarafında düzenlenen “Gençlik Haftası Etkinlikleri” kapsamında okulun bahçesinde E-Twinning, TÜBİTAK, FKB (Fizik, Kimya, Biyoloji) ve Spor Etkinlikleri düzenlendi.
Özel Dünya Eğitim Kurumları Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü İlkay Kaymak, “19 Mayıs şenlikleri kapsamında öğrencilerimizin sene boyunca yapmış oldukları E-Twinning, TÜBİTAK Projeleri, bunun yanı sıra branş bazında yabancı dil veFKB zümrelerinin yapmış oldukları Tarih ve Coğrafya projelerini sergiliyorlar. Bu kapsamda çeşitli deneyler de gerçekleşti” dedi.
Fizik Öğretmeni İrem Tülek, “Bu sene okulumuzda TÜBİTAK ve E-Twinning Projelerinin yanı sıra öğrencilerimizle günlük hayatta gördüğümüz fizik bilgilerini sınadık. Bununla da ilgili küçük çaplı deneylerimizi yapıyoruz. Köprülerimiz, basınç deneylerimiz, yüz gerilimi gibi birçok deneyimiz var. Öğrencilerle keyifli dakikalar geçirmeye çalışıyoruz” dedi.
Biyoloji Öğretmeni Mehmet Çaylalı, “Yıl boyunca yapmış olduğumuz projeleri tanıtmak için buradayız. Yaptığımız projeleri çocuklarımızla beraber sergiliyoruz. Güzel deneyler tasarladık ve hep beraber FKB zümresi olarak da sizlerle paylaşacağız” dedi.
Biyoloji Öğretmeni Ayşegül Ketenoğlu, “Öğrencilerimizle birlikte bu yıl güzel bilimsel çalışmalar yaptık. E-Twinning olsun TÜBİTAK olsun, güzelce çalışmalarda bulunduk.Onları da bilim şenliğimizde, öğrencilerimizle birlikte hazırladığımız çalışmaları sunduk” dedi.
Kimya Öğretmeni Çiğdem Karataş, “Öğrencilerimizle birlikte yapmış olduğumuz kimyayla ilgili deneylerimizi,sizlere sunacağız” dedi.
Kurşunsuz Radyolojik Koruyucu Konforlu İç Çamaşırı Kalkanı Projesi Sahipleri Egem Duru Ünlü ve Bilge Ulutaş, “Radyasyonun iki çeşidi var. İyonlaştırıcı Radyasyon ve İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyon olarak ikiye ayrılıyor. DNA’mıza zarar verebildiği gibi radyasyon vücudumuzda da birçok zararı mevcut, biz bu yüzden konforlu kalkanı tasarlamayı amaçladık. Çünkü bu ağır metallerin vücudumuza hem büyük zararları bulunuyor. Hem de oluşturulan ürünler oldukça ağır.Bu yüzden günlük hayatta rahatça kullanamıyoruz. Bizde bor ve barit bileşenleriyle kendiürünlerimizi oluşturmayı amaçladık. Ve oluşturduğumuz küçük numuneleri test ettik. En iyi sonucumuzu 60 kVp’lık dozda yüzde 99 oranında koruma gözlemledik. 60 kVp’lık doz, düşük bir doz olarak gelebilir ama insanların günlük hayatta en çok maruz kaldığı radyasyon seviyesi 60 kVp bu yüzden yüzde 99 oranında radyasyondan koruyan maddeleri tercih ettik” diye ifade ettiler.
Nobel Prize and Our World Projesi Sahiplerinden Deniz Demircili, “Projemizin amacı, hem Nobel ödüllerini alan insanların hayatlarıyla ilgili araştırma yapmak hem de bu ödüllerin yararları ve biraz da bu ödülleri almak için yapılan çalışmaları uluslararası ülkelerle tartışmak oldu. Uluslararası Ülkelerden kastım Hırvatistan, Slovakya ve Sırbistan. Hem eğlendik hem öğrendik hem de yeni arkadaşlar edinmiş olduk” dedi.
Su Farkındalığı Oluşturma Projesi Sahiplerinden Elif Deveci ve Demir Kaymak, “ Grubumuz toplam 8 kişiden oluşuyor. Biz birlikte Su Farkındalığı Oluşturmak için E-Twinning çalışmasını sizlere sunmak istedik. Suyumuz aslında bizim için çok değerli olan ve ilerde de sorun haline gelebileceği için halkımıza burada bilinçlendirme yapmak istedik. Tarımsal su kesintilerinin günümüzde çok önemli bir problem olduğunu herkes biliyor. Bunun sayesine, biz bir sürü köye gittik ve köylerde stantlar kurarak kendi yaptırdığımız broşürleri dağıttık. Bunlar hakkında köy halkına gerekli bilgiyi verdik. İZSU’ya giderek problemleri konuştuk ve Rahmanlar Barajını ziyaret ettik. ZOOM’da 10 ortak projeyle iş birliğimiz var. Farklı ülkelerden ve ülkemizdeki Elazığ, Bursa ve Kastamonu illerindeki arkadaşlarımızla büyük bir proje yaptık” diye ifade ettiler.
Yaşadığın Çevrene Sahip Çık Projesi Sahiplerinden İrem Su Taylan, “ Yaşadığımız bölgedeki çevre sorunlarıyla alakalı projemiz vardı. Ve biz bunlarla alakalı, çevre mühendislerinin hazırladığı panele katıldık ve okullarla çalıştık. Sınıflarımıza çöplerin ayrıştırılması içinkonteynırlar koyduk ve bir çöp toplama alanına gittik. Oradaki çöpleri toplayıp Katı Atık Tesisine teslim ettik” dedi.
Covid-19’a Karşı Tek Gücümüz Aşı Projesi Sahipleri Nisa Çiyanköylü ve Elif Sezer, “Projemize kasım ayında başladık. Covid-19 virüsü iki senedir hayatımızda olduğu için bu projeyi seçtik. Amacımız aşı karşıtlarına aşıyı benimsetmek. Bu proje kapsamında okulumuza bir anket uyguladık. Kim hangi aşıyı daha güvenli buluyor? Kim aşı oldu? Kim olmadı? Bunları öğrenmek adına detaylı bir anket hazırladık. Ayrıca sosyal medyada birçok söylentiler olduğunu saptadık. Ama aslında olmayan söylentiler bunlar. Bu şekildeydi çalışmamız” diye ifade ettiler.
Yaşadığımız Coğrafi Bölgedeki Bilim İnsanları Projesi Sahiplerinden Orkun Maral, “Ülkemizdeki 7 bölgeden 7 farklı okulla beraber çalışıp bölgelerimizdeki önemli coğrafi insanları birbirimize tanıttık. Biz bu sırada WEB2 araçlarını kullandık. Bizim için önemli olan E-Twinning Projesinde bu uygulamaları kullanıp, kullanımımızı da geliştirmekti. Kullandığımız araçlar arasında Bitmoji, Canva, Pinterest gibi birçok uygulama vardı. Bu proje sayesinde bunları kullanmayı öğrendik ve arkadaşlarımızla sosyalleştik” dedi.














