Ödemiş ilçesi ve Küçük Menderes havzasının köklü geçmişiyle kültürel zenginliği, Ödemiş ve havza sakinleriyle ilgililere göstermek, anlatıp anımsatmak ve gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan ÖYKAM, yaşadığı doğal ve tarihsel çevreyi tanıyıp korumayı önemseyen, kent bilincine sahip bireylerin sayısını artırma, yöre turizmi ile kültür ve sanat yaşamına katkıda bulunmayı kendisine görev edinmiştir.
Bu amaca uygun olarak 25 Şubat 2012 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açan Öykam, çeşitli odaları ve tematik sergileri ile bölgede parlayan bir kent arşivi ve müzesi haline gelmiştir. Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Açılışının 1. yıldönümü dolayısıyla tarihsel gelişim sürecinden bahsettiğimiz Ödemişte ayakkabıcılık ile ilgili bir kundura odası açmıştır. Uzun yıllar Yıldız çarşısında varlık gösteren kunduracı esnafının bulunduğu çarşıda konjektüre uygun olarak “Yıldız Kundura imalathanesi” isimli tematik oda ziyaretçileriyle buluşmuştur.
Kundura Odasında; Kentimizde ve bölgemizde 80-100 yıl önce kullanılan ayakkabılar, çarıklar, meshler, çizmeler, nişan ayakkabıları bulunmaktadır. 100’e yakın ayakkabı çiftinin bulunduğu odada 19. yüzyılda kullanılmış dünya ayakkabılarından örnekler de yer alıyor. Bunlar içinde özel bir örnek olarak ABD’de 1850’lerden bir köle çiftliğinden bulunmuş köle ayakkabısı ve 1920-1930’lu yıllarda İngiltere çiftliklerinde kadınların kullandığı ahşap, deri, demir karışımı çiftlik ayakkabıları, kabaralı ayakkabılar, yemeniler, bulunmaktadır.
Kundura Odası’nı diğer Kent Müzelerinde bulunan kundura odalarından ayıran üç özellik bulunmaktadır.
1- Ayakkabılar diğer kent müzelerine göre daha geniş bir odada sergilenmektedir.
2- Teşhir şekli daha profesyonelce yapılmaktadır. (Ziyaretçiler ilk olarak oda içinde oluşturulan sokaktan yürüyerek ayakkabı dükkânının vitrini inceliyor ve sonra dükkânın içine giriyor.)
3- Çok zengin ve iddialı bir koleksiyona sahip ve ayakkabı yapımında kullanılan çok sayıda araç-gereç ve makine, anlatım panolarıyla birlikte sergilenmektedir.