• Cts. Eyl 23rd, 2023

Ödemiş’in İlk ve Tek Kültürel Çıkış Noktası!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 16. Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali’nin üçüncü günü Ödemiş’te yaşandı.

İlki 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde düzenlenen Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali’nin 16.sı Ödemiş’te Kuzey Makedonya, Macaristan, Romanya, Sırbistan ve Yunanistanlı konuk halk oyunları ekipleriyle Hükümet Konağı önünden başlayan kortej yürüyüşü Salı Pazarı’nda düzenlenen tören ile devam etti. Tören alanında ilk olarak halk oyunları ekiplerinin gösterileri sergiledi. Ardından Türkiye’nin ilk ve tek resmi mübadele korosu olan “Evrim Ateşler ve İzBB Mübadele Korosu” sahne aldı.

Törene Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve eşi Selma Eriş, İzmir Yerel Hizmetler Koordinatörü Hikmet Güriş, Ödemiş Nüfus Müdürü Mehmet Şık, Ödemiş Belediyesi Başkan Yardımcısı Feridun Azeroğlu, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis ve vatandaşlar katıldı.

Başkan Eriş, “İzmir Büyükşehir Belediyemizce 16.’sı düzenlenen Uluslararası Balkanlılar Halk Dansları ve Kültürü Festivali’nde Atamız’dan bizlere kalan bir kültür mirasını yaşatmak üzere bir aradayız. Bu güzel birliktelikle Balkan ülkelerinden gelip, ilimize ve ilçemize konuk olan tüm halk oyunları ekiplerimize “hoş geldiniz” diyor, teşekkürlerimi sunuyorum. Uluslararası Balkanlılar Halk Dansları ve Kültürü Festivali için “Atamızın mirası” sözü öylesine söylenmiş bir söz değildir. Bu festival, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Balkan ülkeleriyle kurduğu barış köprüsü vizyonunun bir parçasıdır. Avrupa ülkeleri savaşa hazırlanırken Atatürk çağları aşan vizyonuyla bölge ülkelerini büyük bir cinayetten korumak için uğraş vermiştir. İşte böyle bir ortamda, 1935 yılı Ağustos’unda, Atatürk’ün huzurunda İstanbul’da ‘Beylerbeyi Sarayı Balkanlılar Festivali’ yapılmıştır. Bu festival Türkiye’de düzenlenen ilk milletlerarası halk oyunları festivalidir. Festivale yurdumuzun dört bir yanından gelen halk oyunları ekipleriyle Balkan ülkelerinden gelen ekipler katılmıştır. “Baş Efemiz”, “Sarı Zeybeğimiz” Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün zeybek oynadığı anları gösteren o efsane fotoğraf da yine Balkanlılar Festivali’nde tarihe kaydedilmiştir. İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren düzenlenemeyen bu festivalin mirasına onlarca yıl sonra sevginin, barışın ve hoşgörünün şehri İzmir sahip çıkmıştır. Hem Atatürk’ün bu büyük hatırasına, hem de barışın ve kardeşliğin buluşmasına sahip çıkan İzmir Büyükşehir Belediyemize ve Tunç Soyer Başkanımıza yürekten teşekkür ediyorum. İzmir’in kurtuluşunun, Ödemiş’in kurtuluşunun 100. Yılı anısına yakışır görkemli etkinliklerimizden biri olarak gördüğümüz Uluslararası Balkanlılar Halk Dansları ve Kültürü Festivali’nin son yıllarda ateş çemberine dönen bölgemizde “ekmek-su gibi ihtiyaç duyduğumuz” barış iklimine katkı sunmasını diliyorum” dedi.