• Pts. Eki 14th, 2024

Ödemiş’in İlk ve Tek Kültürel Çıkış Noktası!

‘ÖDEMİŞ İPEĞİ’ COĞRAFİ İŞARETLE TESCİLLENDİ

Bynehir nagehan sayal

Haz 28, 2022

İki sene önce başvurusu yapılan Ödemiş İpeği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından

coğrafi işaretle tescillendi.

Atalarımızdan süregelen tarih boyunca aktarılmış lezzetlerimize, ürünlerimize ve mesleklerimize sahip çıkan Ödemiş Ticaret Odası, bölgemize ait beş tescilli ürünün arasına bir yenisini daha ekledi.

Ödemiş İpeği Coğrafi İşaret Lansman Toplantısına, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, Ödemiş İlçe Tarım Müdürü Ömer Faruk Tutar, Ödemiş İpek firmasından Eyüp Bayındır, Hedef Tekstil firmasından Serkan Ciritoğlu, Zeki Mert İpek firmasından Tuğba Mert ve Tahir Mert, Ersoy Horzum firmasından Ersoy İpek ve ipekçikle uğraşan kadın girişimcilerden Nezihe Uzunkol ve Gülfer Keskin katıldı.

Lansman toplantısında; Ödemiş İpeğinin geçmişten günümüze tarihsel bilgileri verildi. Üretici firmalar üretim süreçleri hakkında bilgilendirmede bulundu ve Ödemiş İpeğinin duyulurluğunun arttırılması yönünde yaptıkları çalışmalarından bahsettiler.

Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, “2020 yılında başvuru sürecine başladığımız Ödemiş İpeğinin tescil sürecini Şubat 2022 yılında tamamladık. Belgemizin bize ulaşma sürecinden sonra da sizlerle bir araya gelerek bu başarıyı paylaşmak istedik. Ödemiş Ticaret Odası olarak coğrafi işaret tescilini aldığımız beşinci ürün. Ödemiş ürünlerine katma değer sağlayabilmek için gerekli çalışmalarımıza devam ediyoruz ve yeni alacak olduğumuz coğrafi işaretlerimiz de yoldadır. Ödemiş İpeğinin Coğrafi İşaret tescilinin üreticilerimize ve bölge halkımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” Dedi.

Ömer Faruk Tutar, “Tarım Bakanlığı olarak ipek ve ipek böcekçiliğine her zaman önem veren bir bakanlığız. Ödemiş ipeği hepinizin bildiği gibi kavimden gelen bir üretim şekli, koza üretimi her ne hikmetse farklı sebeplerle bir ara üretim tamamen durmuş ya da çok azalmış yoksa babalarımız, dedelerimiz daha ileri çağlardaki insanların halkın büyük bir bölümünün koza üretimiyle ipek böcekçiliğiyle uğraştığı ve Ödemiş İpeği’nin duyulmasına izin veren bir sektör halindeydi. Bizde Tarım Bakanlığı, İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü olarak 2015 yılında ipek böcekçiliğini canlandırma projesi adı altında bir proje başlattık. Bu projeyle önce zeytinlik mahallemizde 15 tane kadın üreticimize eğitim verdik bu eğitimlerden sonra onların ipek böceği tohumlarını temin etmesi ve koza üretimi yapabilmeleri adına girişimler başlattık. Sevindirici bir haber vereyim, Türkiye ortalamasında 1 kutu kozadan elde edilen ipek böceği 25 kilo olurken biz Ödemiş’te 47 kiloya kadar ulaştık. 2021 yılında koza üretimi yapmış olduğumuz üreticilerimize olgunlaştırma enstitüsü olarak 5 tane dokuma tezgâhı temin ettik. Tezgâhlarımızda hem üretim hem dokuma devamlığı açısından projemizi devam ettirdik. 2022 bu sene içinde Beydağ ve Kiraz’ı da bu projeye dahil ettik. Bölgemizde ipek böcekçiliğini geliştirme çalışmaları devam ediyor” dedi.

Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, “Ödemişimiz için coğrafi işaret belgemizi aldık. İnşallah üreticilerimiz ve sektör için hayırlı olur. Ödemiş’in tarımsal ve kültürel zenginliği çok fazla olan bir bölgede yaşıyoruz. Bunlardan biriside el sanatları Ödemiş İpeği, biz geçtiğimiz yıl 3000 tane kursiyere eğitim verdik. Hepsi değil ama üçte biri el sanatları üzerine, kursiyerlerimizin bazıları internet üzerinden bazıları Kadın El Sanatları Pazarında satış yapıyor. Bunu kırmak, ekonomik çıktıya katma değer vermeleri için çaba gösteriyoruz. Firmalarımıza ve bireysel girişimcilerimize emekleri için teşekkür ediyorum. İnşallah sizin için ilçemiz için hayırlara vesile olur. Biz her zaman Kaymakamlık olarak yanınızda olduğumuzu üreticimizin hem firma bazında hem bireysel baz da yanında olduğumuzu ifade edeyim, Ödemişimiz için hayırlı uğurlu olsun” dedi.