• Cum. Nis 25th, 2025

Ödemiş’in İlk ve Tek Kültürel Çıkış Noktası!

MARKA VE MARKALAŞMAK

Byadmin

Nis 6, 2020

En basit anlatımla marka bir işletmenin her türlü mal veya hizmetlerine verilen isim ses yada işarettir. Konuya direk tasvirinden başladım. Bunun nedeni marka teriminin maalesef genellikle yanlış kullanılmasındandır. Özellikle siyaset içinde olan ya da toplum önünde insanların refah seviyesinde artış için görüş beyan etme ihtiyacı duyanlar ticaretin terimlerini bilmiyorsa marka ve markalaşmayı çok yanlış şekilde kullanıp aslen anlamsız cümleler kurabildiklerini çokça şahit olduk. Hemen markalaşmanın ne demek olduğunu açıklayalım.

Markalaşmak işletmenin her türlü mal veya hizmetin pazarlama iletişim imkânlarını kullanarak insanların zihnindeki yerleşme sürecidir. Bu ana kadar söylediklerimizi örneklendirelim. Diyelim bir lokanta işletmesi açtık. Adı ve o lokantanın logosu varsa o firmanın markasıdır. Diğer  lokantalardan ayırt edici özelliğidir. O lokantanın hizmeti yemeklerinin tadı sunum şekli ve bunların hepsinin reklam, tanıtım, sosyal sorumluluk projeleri, katıldığı etkinliklerin hepsi markalaşma sürecidir.

Markalaşma süreci ve marka dinamiktir. Firmanın faaliyetlerine tutarlılığına ve sürdürülebilirliğine göre insanların zihnindeki yeri ve değeri dalgalanmalar gösterebilir. Aynı ürün ve hizmeti sattığı halde benzer ürün ve hizmetlerden daha fazla satabiliyorsa aradaki fark da marka değeridir. Araba en temel olarak bir yerden bir yere ulaşım sağlayan araçtır. Ancak bildiğiniz üzere arabaların fiyatları  farklılık gösteriyor. Başka bir örneği de en kolay beyaz eşyada gösterebiliriz. Bir markanın aynı özellikteki fırını başka bir markanın fırınına göre farklılık gösterdiğini çok kolaylıkla görebiliriz. İşte bu fark o markanın değeridir. 

Marka değeri  toplumunda o markanın hedef kitlesini belirler bu nedenle bir işletme bazen birden fazla markaya da sahip olabilir bilindiği üzere beyaz eşya firmaları aynı marka üzerinde özelliklerine göre toplumun her kesimine göre ürün üretirler. Yani aynı markanın özelliğine göre ucuzdan pahalıya fiyatlama yaparlar.  Seçim yapma aşamasında başka bir markayla da tüketicinin karşısına çıkarlar ki farklı seçim dahi olsa aynı işletme kazanabilsin. 

Marka ve markalaşmayı sanki işletme eğitimi dersi gibi teknik olarak anlatmaya çalıştım. Son olarak şunu da söylemek istiyorum. Marka ve markalaşma denildiğinde kooperatifleşme adını duyuyoruz. Markalaşmak ile kooperatifin hiç bir alakası yoktur. Kooperatif işletme için yönetim şeklidir. İşletme şekli müteşebbisin uygun gördüğü şekilde karar vermesinden başka bir şey değildir. Limited, anonim ve şahıs şirketi olduğu gibi kooperatif de yönetim şirketidir. Türkiye ‘de birçok marka bulunduğu halde bir kooperatif markası olarak bilinen bir elin parmakları sayısını geçmez. Marka olmak ve markalaşmak isteyenler varsa onlara söylenebilecek söz kooperatifleşmek değil girişimci olmasını desteklemektir. 

YAZI ALTINA BİR İKİ MARKA İLE İLGİLİ GÖRSEL KOYARSAK İYİ OLUR

By admin