• Çar. Ara 6th, 2023

Ödemiş’in İlk ve Tek Kültürel Çıkış Noktası!

GELECEĞİN OKULLARI

Byadmin

Eyl 1, 2021

Öğrencileri Dördüncü Sanayi Devrimi’ne Nasıl Hazırlamalıyız?-1

Sean Fleming

Çeviren: Mutahhar Aksarı

Ocak-2020’de yayımlanan “Geleceğin Okulları – Dördüncü Sanayi Devrimi İçin Yeni Eğitim Örnekleri Tanımlama” başlıklı İngilizce rapor, toplam 34 sayfa. “Learning 4.0 Cummunity (4.0 Toplumunu Öğrenme)”, “Global Future Council on the New Education and Work Agenda (Yeni Eğitim ve Çalışma Konulu Küresel Gelecek Kurulu)” adlı çalışma gruplarından görüş ve rehberlik desteği almış. İlk gruba A.B.D.’den 6, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Danimarka ve Finlandiya’dan 1’er uzman katılmış. İkincisinde ise; A.B.D.’den 6, Birleşik Krallık’tan 4, Çin ve İsviçre’den 2, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Kanada, Pakistan, Singapur ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nden 1’er uzman görevlendirilmiş. “Schools of Future Campaign (Geleceğin Okulların Kampanyası)”nda 51 okul/kuruluş-örgüt yer almış. 3 uzmanın yönetiminde 98 tane Platform for Shaping the Future of the New Economy and Society Business Partners (Geleceğin Yeni Ekonomi ve Toplumunu Biçimlendirme Platformunun İş Ortakları)” iş ortağı destek verip kılavuzluk etmiş. “Geleceğin Okulları” sırasıyla Endonezya, Kenya, Kanada, Mali, Vietnam, İspanya, Finlandiya, Hindistan, Çin, A.B.D., Peru, Umman, Birleşik Krallık ve Ekvador’da bulunuyor. Her biri tek tek inceleniyor. Sizlere kısaca tanıtmaya çalıştığım rapor çok kapsamlı ve ayrıntılı. İleride belki tümünü çevirip, inceleyebilirim. Şimdilik raporun genel yaklaşımını ele verecek 5 örnekle yetiniyorum. İyi okumalar…

Dünyanın dört bir yanındaki 16 okul, sistem ve girişim, yeni nesli değişen dünya için hazırlıyor. En yenilikçi kurumlar, geleneksel sınıf/öğretim/eğitim yaklaşımını derinden sarsıyor. Öğrencilere Dördüncü Sanayi Devrimi için gerekli sayısal (digital) becerileri sağlamak önem kazanıyor. Yeni kuşağı hızla değişen istihdam ortamına hazırlamaya yardımcı olmak için tüm dünyada yeni okullar ve öğretimle ilgili yeni görüşler ortaya çıkıyor.                                                                                                                                                Bu öğretim ve eğitim yöntemlerinin yeniden elden geçirilmesine çok ihtiyaç var. Bu ihtiyaç yalnızca sayısal teknolojiler, yapay zekâ ve veriler tarafından başlatılan nefes kesici değişim hızından kaynaklanmıyor. Aynı zamanda bu bir gerekliliktir, çünkü mevcut öğretim ve eğitim örnekleri hâlâ 200 yıl ya da daha uzun süredir var olan uygulamalara sıkı sıkıya bağlı.

İşte bu yeni çağa -Eğitim 4.0 adı verilen- yeni ve heyecan verici yollarla yaklaşan beş örnek: 

1. Çin’de çocuk oyunu: Anji Play, 2002’de Çin’in Zhejiang Eyaletinde kuruldu. Tamamen çocuk önderliğinde oyun yoluyla öğrenmeyi teşvik eden bir erken çocukluk müfredatını izliyor.Temel yaklaşımı; merdivenler, kovalar ve tırmanma küpleri gibi araçların kullanılmasıyla her gün en az 90 dakika açık havada oyun oynamak için ayrılan herhangi bir ortamın bir öğrenme ortamı haline gelebileceğidir. Modelin başarısının anahtarı, düşük gelirli aileler için erişilebilir olmasını sağlayarak düşük maliyetli ya da ücretsiz öğelerden yararlanmasıdır.Başlangıçta, Zhejiang’da oyuna 14.000 çocuk kaydoldu. O zamandan beri Çin’in 34 ilindeki 100’den fazla devlet okuluna yayıldı. Artık ABD, Avrupa ve Afrika’da da Anji Play oyunu oynayan pilotları var.

KAYNAK: https://www.weforum.org/agenda/2020/02/schools-of-the-future-report-2020-education-changing-world/ Erişim:15.01.2021-13:50

By admin