• Per. Kas 30th, 2023

Ödemiş’in İlk ve Tek Kültürel Çıkış Noktası!

Özel Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (TÜRAM MTAL)-2

Özcan Işıklar Belediye Başkanı olur olmaz bu işe el atılır, seçildikten 1 yıl sonra TÜRAM kurulur ve 2011 yılında çalışmalarına başlar. Bu çalışmalarda yörenin toprağına uygun 41 çeşit aromatik bitki tespit edilir ve yeni çeşit deneme üretimleri sürdürülür. Üretimde toprakla uyumlu ve verimli olan bitkiler belirlenir. Özellikle karabuğday, enginar, lavanta, kudretnarı ve mevsimsel çiçekçilik dallarında yoğunlaşılır. Silivri Belediyesi-TÜRAM’da üretilen bitkiler kozmetik, ilaç ve doğal bitki çayları sanayinde kullanılanlardandır. Üretim aşamasından sonra pazarlaması tamamlanır.

Amaç çiftçinin üretim aşamasına geçmesini sağlamaktır. Üreticilerin katma değeri yüksek lavanta ile tanışması için Lavanta Hasat Şenlikleri düzenlenmeye başlanır. Şenliklere çevredeki üniversitelerden, odalardan, alanda çalışan derneklerden katılımlar sağlanır. Halkın bu kesimlerle buluşması gerçekleştirilir.                

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin Ziraat Fakültesi ile Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Bezmiâlem Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Ziraat Mühendisleri Odası adını verebileceğim başlıca kurumlardır.

Namık Kemal Üniversitesi ile işbirliği protokolleri imzalanır. TÜRAM’ın kurulduğu 2010 yılından itibaren her yıl Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Arıcılık, Süs Bitkileri ve Sebze Yetiştiriciliği, Seracılık-Mevsimlik Çiçek Yetiştiriciliği ve Organik Tarım, Kooperatifçilik ve Pazarlama konularında Namık Kemal Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (NAKSEM) aracılığı ile sertifikalı kurslar düzenlenir. Üniversitenin yetkin öğretim üyeleri tüm bilgi birikimleriyle destek olur. Açılan kurslarda 1000’in üzerinde kişiye/çiftçiye sertifika verilir. Böylece daha bilinçli ve üretken bir üretici örneği oluşturulmaya başlanır.

Geçen yılın üretim rakamlarını paylaşmak isterim: 15 bin adet atalık sebze fidesi yetiştirilir. 2020-Şubat ayı itibarı ile ekimi yapılan 40 farklı çeşit domates, 25 farklı çeşit biber, 16 farklı çeşit karpuz, 19 farklı çeşit kavun, 8 farklı çeşit patlıcan, 10 farklı çeşit salatalık ve 2 farklı çeşit acur olmak üzere 120 çeşitte toplam 15 bin adet atalık tohumdan elde edilip fideler gelişir. Yetiştirilen fidelerin bir bölümü tohum çoğaltma parsellerine, bir kısmı da büyük sebze parsellerine dikilip, Silivrili çiftçilere örnek olunur.

2017 yılında karar verip gençlerin ilgisini çekmek, onlara erkenden toprağı sevdirmek, bitkilere dokunmalarını sağlamak, geleceğimize yön vermek amacıyla Tarım Lisesi kurma adımlarını başlatır. Tüm meslek dersleri bu merkezde uygulamalı olarak yapılır.

TÜRAM, hem kuramsal hem uygulamalı eğitimiyle Köy Enstitüleri Eğitim Sistemi’nden izler taşıyor bana göre.

Bu yıl ilk mezunlarını verecek olan TÜRAM, Eğitim Sistemi’ndeki özgün yerini ele alan çalışmalar yapılmalı ve örneği çoğaltılmalıdır.

Bu yazım, bir parça olsa dikkatleri TÜRAM’a yönlendirebilirse mutlu olacağım.

Kuramsal ve uygulamalı eğitimin Köy Enstitüleri Eğitim Sistemi’nden yararlanılarak büyüyeceğine ve Türkiyemizin geleceğini aydınlatacağına inanıyorum.

TÜRAM örneğini düşünen, yaratan, uygulayan ve emek veren, çocuklarını bu güzide okulumuza emanet eden velilere sonsuz saygılarımla… 

KAYNAKLAR:

https://www.plantdergisi.com/silivri-de-renkli-lavanta-hasat-senligi.html Erişim:22.04.2021-07:59

http://bhi.nku.edu.tr/haberler/FAK%C3%9CLTEM%C4%B0ZDENB%C3%96LGETARIMINA%C3%96NEML%C4%B0KATKI/s/29018 Erişim:22.04.2021-07:55

http://teksilivri.com/haber/silivri-belediyesi-ve-namik-kemal-universitesi-protokol-imzaladi-4396.html Erişim:22.04.2021-08:05

https://www.silivriden.com/turam-da-15-bin-fide-uretildi/4067/ Erişim:22.04.2021-07:58

By admin